BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

UNIVERSITY OF PUTRA MALAYSIA

Wednesday, February 17, 2010

Kawan jangan makan kawan.






Assalamualaikum kepada semua pembaca yang setia dengan penulisan saya. Di persilakan tuan-tuan dan puan-puan melihat terlebih dahulu gambar-gambar di atas. Apa lah salahnya sekiranya anda meluangkan masa untuk membaca sedikit sebanyak apa yang ingin saya sampaikan pada post kali ini.

Ok...apa yang hendak saya perkatakan ialah mengenai 'kawan' maksud saya hidup berkawan. Jangan lah kita jadi kawan makan kawan dimana ketika senang sentiasa berhampiran dan apabila menimpa kesusasahan berjauhan. Dalam hidup berkawan kalau nak di perkatakan memang banyak 'event' yang semua orang pernah dan akan lalui. Dengan berseronoknya, bersuka-rianya, bergurau lagi dan bermacam-macam lagi lah senang cerita.Selain itu, terdapat seperti 'best friend forever' lah apa-apa lah lagi..kalu kawan itu mengkhianat tak ada guna nya lah berkawan kan. Jadi, jaga lah perhubungan bersama kawan-kawan anda dan jangan lah memutuskan tali silaturrahim yang telah terjalin. Allah s.w.t sendiri melarang umatnya berbalah sesama muslim dan memutuskan tali silaturrahim.

"'kawan itu bukan setakat menghamburkan kata-kata pujian atau menyanjung, tetapi sepatutnya kawan tersebut dapat menegur dan menunjukkan kesilapan dan kealpaan mereka"'. Ini lah sebenar-benar yang di mahukan dalam konteks berkawan. Hayatilah dan fahamilah maksud yang ingin saya sampaikan di sini.

Berbalik semula kepada bila gambar2 diatas di ambil. Hendak juga lah bercerita tentang kehidupan kami berkawan. Gambar di sebelah kiri di ambil semasa kelas Dr. Radziah bagi subjek Agriculture and man. Semasa mengikuti subjek ini kami sempat berkawan dengan seorang pelajar warga asing iaitu Abdi Ridzak. Bila dah berkawan dengan warga asing so, kena lah berspeaking..uish..agak berbelit jugak nak speaking. Bila terjumpa je kami bertegur tanya khabar. Sebelum terlupa..sebenarnya gambar ini di ambil sempena menjelangnya Hari Raya, beberapa hari sebelum balik kampung. Ini lah peristiwa 16 september 2009. Dah semacam belajar sejarah la pulak.

Manakala, gambar yang sebelah kanan pula sempat di 'snap' ketika kami baru pulang dari menyerahkan dokumen saham di dewan. Kami berlima sangat akrab. Di perkenal kan dari kiri Khairuddin (gagah orangnya), Anas (bijak orangnya), Saya (???), Subaidi (bersemangat orangnya), dan Hazmi (pemurah orangnya).

Akhir kalam, syukran kepada pembaca kerana 'tersudi'kan diri untuk membuka jendela ini yang entah nak kata apa pun tak tau lah kan (no comment.....). Yang baik dan sempurna datang dari kekuasaan Allah s.w.t dan yang buruk di atas asbab kelemahan diri saya.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...