BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

UNIVERSITY OF PUTRA MALAYSIA

Saturday, February 13, 2010

.:Cahaya Ilmu:.

“Ilmu yang rendah mutunya ialah ilmu yang hanya berlegar di hujung lidah, tetapi ilmu yang tinggi mutunya ialah ilmu yang memberi kesan pada tingkah laku dan pada anggotnya”

*Saidina Ali Bin Abi Talib

Apa yang dapat di ulaskan sedikit ialah setiap ilmu yang kita pelajari bukan hanya semata-mata untuk menghadapi peperiksaan final atau sebagainya dimana kita mencari ilmu semata-mata untuk mengejar keredhaan Allah s.w.t. Justeru mohon kita sama-sama memperbetulkan niat asal kita menuntut ilmu dijalan Allah. Ini adalah bukan sekadar peringatan kepada sahabat-sahabat sekalian tetapi juga berbalik pada diri saya sendiri.
Sebelum itu di ingatkan para sahabat marilah suci kan diri dengan berzikir sebelum menuntut ilmu. Ia nya tidak sesesukar yang anda semua fikirkan kerana berzikir tidak semestinya melalui lisan bahkan kita boleh berzikir melalui hati kita. Sesungguhnya bukan la ertinya penulisan ini proses mengajar tetapi adalah satu proses ingat mengingati antara sesama muslim. Sangat tertarik dengan kata-kata yang menyatakan mencari ilmu sehingga ke negeri china. Rasulullah sendiri yang berkata bahawa cari lah ilmu dimana-mana sampai negeri china. Ilmu perlu di cari janganlah sesekali kita berputus asa. Memang kegagalan sentiasa menghantui kita justeru kita perlu tabah dan sentiasa mendekatkan diri dengan Allah s.w.t. Segalanya telah termaktub dalam qada` dan qadar apa yang perlu kita lakukan adalah berusaha dan tawakal dengan sebenar-benar iman.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...